ارایه گزارش ناقص از نازلترین و بیاهمیتترین بخش تلگرام به مسئولان کشور
به گزارش قائم آنلاین، بنابرگفته سید ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی، «رصد دقیق فضای مجازی کشور به عنوان یکی از برنامههای مهم این شورا از سال ۹۵ در دستور کار قرار گرفته است تا امکان دسترسی به اطلاعات دقیقتر و بهروزتری برای پاسخگویی به نیازهای کشور در مرکز ملی فضای مجازی فراهم باشد.»
به گزارش قائم آنلاین، بنابرگفته سید ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی، «رصد دقیق فضای مجازی کشور به عنوان یکی از برنامههای مهم این شورا از سال ۹۵ در دستور کار قرار گرفته است تا امکان دسترسی به اطلاعات دقیقتر و بهروزتری برای پاسخگویی به نیازهای کشور در مرکز ملی فضای مجازی فراهم باشد.»
با این برنامه شورا، نیاز به داشتن ابزار مناسب برای نظارت و رصد، تجمیع دادهها و داشبورد مدیریتی مرتبط احساس شد.
در برههای که برنامه رصد فضای مجازی کشور در دستور کار قرار گرفت و مقرر شد مهم ترین بخش های فضای مجازی کشور تحت پوشش قرار دهد، پیام رسان تلگرام سهم بزرگی از فعالیتهای کاربران ایرانی در اینترنت را به خود اختصاص داده بود. از این رو با راهاندازی سامانهای، اقدامات مرتبط با رصد، ذخیره سازی و تحلیل محتواهای عمومی تلگرام آغاز شد.
نتایج این رصدها ابتدا در سایت مرکز ملی فضای مجازی به صورت رسمی اعلام شد که تقریبا از ابتدای امسال اطلاعرسانی عمومی این سامانه متوقف شده است؛ اما اکنون نیز این وظیفه در آزمایشگاه شبکه های اجتماعی دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه تهران دنبال می شود که اخیرا نیز نتایج این مرکز از رصد، ذخیره سازی و تحلیل محتوای تلگرام در بازه یک ماهه پس از فیلتر شدن این شبکه، مورد استناد وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار گرفت.
اما سامانهای که به عنوان سیستم رصدی تلگرام در کشور مورد استناد مسئولان قرار میگیرد و به سطوح بالای مدیریتی گزارش میدهند، بر مبنای پربازدید ترین مطالب عمومی و کانال های هر روز تحلیل میکند و طبق اصول اخلاقی به کانال ها و گروه های خصوصی و چت های خصوصی وارد نمی شود. اما محتوای عمومی شامل کانالها و گروه های عمومی است در حالیکه این سامانه گروه های عمومی را رصد نمیکند.
این در حالی است که شاکله اصلی یک شبکه اجتماعی و پیام رسان بر ارتباطات دوطرفه آن است و بخش کانال و ارتباطات یکطرفه، نازلترین سطح یک شبکه است که در تحلیل های داده های یک شبکه اجتماعی کمترین ارزش را دارند.
زیرا برای مثال سیاست معمول کانال های غیراخلاقی بر تعداد اعضای کم و تعداد زیاد کانال است و بخش مهمی از مباحث غیراخلاقی در گروه ها پیگیری می شود، در حالیکه در این سیستم رصد، تنها کانال های پربازدید رصد میشوند. علاوه بر این، این نکته بسیار مهم رانباید فراموش کرد که همواره در دنیا در همه بخش های فضای مجازی مطالب سالم و خنثی پربازدیدترین مطالب هستند.
بنابراین وقتی در رصد فضای مجازی اصول اخلاقی به درستی رعایت میشوند و از این رو محدودیتهایی وجود دارد، در تهیه اطلاعات مدیریتی برای مسئولان تصمیمگیر کشور نیز باید تمامی جوانب واقعیتهای فعلی در نظر گرفته شوند. اما در شیوه فعلی گزارشدهی، به اشتباه آمار کانالهای تلگرام به کل محتوای تلگرام تعمیم داده می شود که مطابق بر واقعیت نیست. این شیوه اشتباه و ارایه ناقص آمار، مسئولان را دچار خطای محاسباتی میکند.
همچنان که در نتیجه این مدل تهیه گزارش، سید محمود علوی وزیر اطلاعات در بهمن ۹۵ با ارایه آماری از محتوای تلگرام، گفت: «بر اساس رصد انجام شده از ۱۸۰ هزار کانال فعال در تلگرام، ۹۰ درصد دارای موضوعات اجتماعی و مربوط به ارتباطات فامیلی، خانوادگی و دوستان هستند. از ۱۰ درصد باقی مانده دیگر، هفت درصد سیاسی و سه درصد کانال های منحرف است. از سه درصد کانال های منحرف، ۲٫۵ درصد فاسد و غیر اخلاقی و نیم درصد ضد دین هستند.»
به استناد برآوردهای نزدیک به واقعیت، برخی معتقدند آمار یک تا دو درصدی که از فضای غیراخلاقی تلگرام صحیح نیست و میزان محتوای غیراخلاقی در این شبکه را بیشتر از این مقدار برآورد میکنند.
با این توضیحات، درباره منابع احصاء آمارهای تلگرام و تهیه اطلاعاتی که به مسئولان ارایه میشود و در تصمیمگیری ها مبنای استناد قرار میگیرد، اختلافنظرهای جدی وجود دارد.
منتقدان روش فعلی معتقدند ارایه آمار از مطالب پر بازدید فایدهای ندارد و حاوی اطلاعات درستی نیست. بلکه یک سیستم رصد کارآمد باید بتواند تحولات را شناسایی کند و برای مثال مطالبی که رشد سریع و غیرعادی دارند را تشخیص دهد. برای مثال انتظار می رفت سامانه رصد تلگرام بتواند تحرکات پیش از اتفاقات دی ماه در کشور را تشخیص دهد که نتوانست.
اما برای تهیه شرح واقعی از وضعیت محتوا در تلگرام و بدست آوردن دید واقعی نسبت به شرایط موجود، حتی رصد و تحلیل محتوای گروهها علاوه بر کانال های عمومی هم کافی نیست، حتی اگر دامنه رصد به بیش از ۷۰۰ هزار کانال رسیده باشد، زیرا همان طور که پیشتر اشاره شد اصل محتوای شبکه های اجتماعی در ارتباطات خصوصی جاری است؛ همین محدودیت صحیح و منطبق بر اخلاق، نشان میدهد اصل اقدام رصد به عنوان ملاک تصمیمسازی در این حوزه کافی نیست و باید راهحل دیگری را در نظر داشت. اکنون نیازمند نگاهی هستیم که در مواجهه با واقعیت های بخشی از فضای تلگرام که زمین بازی دیگران است به جای چشمپوشی، رفتار پیشگیرانه، بازدارنده و کنترل کننده داشته باشد و با هوشیاری و اختیار عمل برخورد کند.
در حال حاضر در رویکرد فعلی، ضعف اطلاعاتی در رصد و تحلیل صحیح محتوای تلگرام با تقویت کلاینتها در قالب نسخههای فارسی تلگرام جبران می شود. به این معنی که نوعی از پاکسازی روی بخشی از فضای تلگرام که زمینهساز تهدید است انجام میشود.
اساسا تلگرام به دلیل ساختار غیرکنترلی، فضای وقوع جرم و اقدامات ضد اخلاقی و ضد امنیتی را دارد که همواره در بخشی از تلگرام، جریانهایی شکل میگیرد، افراد علاقمندی را جذب میکند و حتی علاقههایی را ایجاد میکند و نیروهایی پنهانی صرف کشف، مقابله و خنثی کردن این جریانها میشوند؛ این صورت مساله همیشه باقی است و چرخه این چالش تا ابد ادامه دارد؛ در حالیکه راهحل این نیست.
تجربه توسعه پیام رسان های بومی در کشورهایی مانند ژاپن، چین، کره جنوبی و اندونزی نشان میدهد ارایه سرویسهای متنوع به ویژه سرویسهای اقتصادی در پیام رسانهای بومی، کاربران را به سمت فعالیتهای سالم سوق داده و کشورها را با کمترین چالش مواجه میکند؛ در حالیکه در پیام رسانهای خارجی به دلیل نبود امکان ارایه سرویسهای بومی و کاربردی بستر افزایش محتوای طنز، غیراخلاقی، انتشار اخبار غیررسمی و فعالیت گروه های معاند فراهم میشود.
ادامه فعالیت یک پیامرسان خارجی در قالب کلاینت های داخلی تداوم مشکلات قبلی خواهد بود و ادامه راه با پیامرسانی که با کشور همکاری ندارد و حتی برخوردهای ضروری مقطعی فعالیتهای تجاری، رسانهای، فرهنگی و اجتماعی سالم در آن را هم با تهدید مواجه میکند در آینده سودی نخواهد داشت.
اساسیترین و آخرین راهکار، همان توسعه سرویسهای بومی است برای ایجاد اکوسیستم رسانهای و اقتصادی پایدار در کشور در بلند مدت است.
برچسب ها :تلگرام،کانال، اکوسیستم
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0